BFV transforms a former concrete boiler room in France into a residential and office building

0
29


The BFV architectes design studio has transformed an old boiler room in Lyon into a residential building with additional offices. preserving the pre-existing central structure and adding new wooden elements, the project highlights the rationality of the 20th century concrete architecture, while breathing new life into the abandoned establishment with a new use.
all images from the studio erick saillet, unless otherwise indicated

With the intention of bringing out the simple and intelligible volumetry of the boiler room, the renovation of BFV preserves and fills the existing but empty space of 30 dwellings on four different floors. Apart from the awning and other recently added elements (such as stairs and elevator etc.) which were removed, the main layout and structure of the building was not changed. as a result, the new design retains the spirit of the old construction and goes beyond simply reconstructing the missing or damaged elements, adding them as distinct wood details and bringing a touch of freshness to the project.

more than concrete 5

more than concrete 9

more than concrete 7

more than concrete 6

more than concrete 3

more than concrete 2
image of jean brice viaud

more than concrete 8

more than concrete 12

more than concrete 11

more than concrete 4

more than concrete 10

project information:

Last name: antique boiler room in lyon

architecture office: BFV architects

location: Lyon, France

surface: 1209 m²

designboom received this project from our ‘DIY quotes‘, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here